NEWS


Campus de les Arts presents the online publication of the proceedings of the conference “Indisciplines”, which was held in Barcelona from 28-30 November 2019. The publication, entitled INDISCIPLINES: Proceedings of the Conference on Research in Arts Practice, has been coordinated by Jeffrey Swartz and edited by the University of Barcelona – Campus de les Arts.

During the three days of the conference, scholars and creators from some ten countries presented thirty conferences in ten sessions. More than 150 people, among academics, creators and academic and cultural managers attended the sessions, held in the Historical Building of the UB and the Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Some of the sessions had a performative, musical or exhibition-like format, in line with the proposal of the conference to approach the concept and sense of research based on creative practices. The publication includes an institutional presentation and a theoretical introduction in the three languages.

In his Introduction, the president of the scientific committee and lecturer at ESMUC, Ruben López-Cano, reviews the recent period of consolidation of studies and support structures for artistic research. According to López-Cano, “artistic research does not limit its aims to the study of creative processes. Under its umbrella, novel discussions on certain undertreated subjects have taken place on techniques, aesthetics and poetics, as well as the ethical, social and political dimensions of art”.Exposició de peces Baschet, Universitat de Barcelona, 2017.

Campus de les Arts presenta PASSADES, una mostra de recerca basada en la pràctica artística dels centres d’ensenyament superior artístic de Catalunya.


El dia 29 de novembre (16.30-21h) a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), es presenta una oferta àmplia i variada de propostes de recerca en una sessió gratuïta i oberta al públic. La mostra forma part del congrés internacional INDISCIPLINES, també dedicat a la recerca en la pràctica de les arts. INDISCIPLINES, organitzat pel Campus de les Arts es celebra del 28-30 novembre a la Universitat de Barcelona i l’ESMUC (www.campusdelesarts.org).


Per la programació de PASSADES, sis centres d’ensenyament superior han preparat projectes que demostren el concepte de combinar la voluntat creativa amb el rigor de la investigació acadèmica. La mostra comença a les 16.30 amb un taller sobre el color, “Cartografies Cromàtiques”, a càrrec d’ESDi Escola Superior de Disseny. Durant tota la tarda es podran veure—i interactuar—amb l’exposició de Pilar Rosado Rodrigo de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, “Mnemosyne 2.0”, i amb el projecte de realitat virtual presentat per en Joan Soler-Adillon de l’UOC (Universitat Oberta de Catalunya), titulat “In Pieces VR” (que s’explicarà en una presentació a les 19.30).


A l’Aula d’Orquestra de l’ESMUC es presenta un sessió de ponències, amb aspectes escènics, performatius, musicals o coreogràfics incorporats. Pilar Rosado Rodrigo presenta l’exposició “Mnemosyne 2.0” a les 17 hores, seguida per la presentació de la Sara Gómez d’EINA. Centre Universitari de Disseny i Art, amb la coreografia ““Els signes-gest. De la coreografia a la política”, i la presentació de ESDi sobre el robot IVO, una col·laboració amb Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de Catalunya. A les 18.30 la mateixa ESMUC presentarà algunes línies de recerca, amb una presentació general seguida per en Carles Blanch Guzmán i el seu treball sobre la improvisació amb la viola de mà, i la primera presentació nacional d’un nou instrument musical, el bombo híbrid electroacústic, a càrrec de Núria Andorrà i Josep Ma. Comajuncosas. Després de la presentació del projecte de realitat virtual de l’UOC, es donarà pas a l’última presentació, "Metodologies de investigació artística des del flamenc", amb actuacions d’en Juan Carlos Lérida i Salvador S. Sánchez del Institut del Teatre.


La sessió-mostra de PASSADES és d’entrada gratuïta. Es convida a docents, estudiants, professionals de la cultura i el públic general a gaudir de les propostes. Totes les presentacions es faran a la 3ª planta de l’ESMUC (Padilla 155, Barcelona) durant la tarda del 29 de novembre. Pel taller de color presentat per ESDi, que durarà una hora, es pot assegurar la participació amb l’enviament previ d’un correu electrònic a: eruiz@esdi.edu.es


El programa sencer de PASSADES es pot baixar juntament amb el programa del congrés INDISICPLINES a través del web: https://www.campusdelesarts.org/programme?lang=ca


El Campus de les Arts és un projecte de col·laboració entre una vintena de centres d’ensenyament superior artístic a Catalunya, dedicats als camps de la música, el teatre, la dansa, el cinema i la creació audiovisual, la conservació i restauració, les arts visuals, el disseny i la moda.


Joan Soler-Adillon, screenshot de 'In Pieces VR', 2018 © Joan Soler-Adillon


The conference Indisicplines has confirmed the presence of two distinguished researcher and creators as keynote speakers: professor Mika Elo of the University of the Arts Helsinki, and the performer and artistic researcher Alexandra Murray-Leslie, professor at Trondheim Academy of Fine Art.


Professor Mika Elo is a leading expert on artistic research. A recent project was Research Pavilion #3 (2019) in Venice. A prolific writer, his recent publications feature a chapter in the book Transpositions: Aesthetico-Epistemic Operators in Artistic Research (ed. Michael Schwab, 2018) and Figures of Touch (2018), coedited with Miika Luoto.


Alexandra Murray-Leslie is an artistic researcher, performer, poly-artist and cofounder of the international art collective Chicks on Speed.Her current artistic research and practice explores the connection between art and science, as well as design. Her work has been seen in leading museums and exhibitions, such as the Venice Biennale, MoMA NY, the Centro Pompidou and Ars Electronica.


IndiscipliNES is a conference dedicated to practice-based artistic research. It will take place in Barcelona from 28-30 November 2019. For more information on the conference and the call for participation, as well as details on Campus de les Arts, visit the conference webpage at www.campusdelesarts.org.


The call for participation is open until 19 July 2019.